El 16 d’octubre és el Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca amb el lema: “Tots els ciutadans del món poden salvar una vida“.
La mort sobtada produeix cada any a Europa 400.000 morts, la majoria en l’àmbit extrahospitalari. L’única solució reconeguda per les societats científiques internacionals és la Reanimació Cardio Pulmonar (RCP) i la Desfibril·lació Externa Automatitzada (DEA). Les dues formen part de la seqüència d’actuacions anomenada Cadena de la Supervivència:
- Reconeixement dels signes d’aturada cardiorespiratòria i avís al Sistema d’Emergències (112)
- Inici de maniobres de reanimació (RCP) el més aviat possible
- Desfibril·lació precoç
- Cures post ressuscitació
Realitzar els tres primeres passos, fins que arribin els serveis sanitaris especialitzats, augmenta entre dues i tres vegades les probabilitats de supervivència de la víctima i disminueix el risc de seqüeles. Actualment només una de cada cinc persones que pateixen una aturada extrahospitalària rep aquestes actuacions. Per això és tant important que tota la població estigui preparada per a aquestes situacions. Tothom ho pot fer. Només es necessiten uns coneixements bàsics i una mica d’entrenament.
Durant el dia 16, i al llarg de tota la setmana vinent, es duran a terme actes de divulgació en centres cívics, centres educatius i en via pública en base a tallers de RCP, xerrades i altres accions (flashmob, carpes informatives, etc) promocionats per les entitats líders en matèria de ressuscitació com l’European Resuscitation Council (ERC) i el Consell Català de Resucitació (CCR).
El nostre centre també hi participa. El dimecres 17 els alumnes de 2n de TES tornaran, un curs més, a realitzaran el taller per als alumnes de 1r d’ESO i 1r de Batxillerat amb la finalitat de difondre quina ha de ser l’actuació en cas d’aturada cardiorespiratòria i practicar les maniobres de reanimació bàsiques.
Si voleu ampliar coneixements sobre el tema podeu consultar els enllaços següents: