Han passat molts dies des de que el 15 de desembre del 2016, la Facultat de Ciències de la Terra (antiga Facultat de Geologia) de la Universitat de Barcelona ens va comunicar que havíem estat seleccionats a participar en el VI Concurs de Cristal·lització a l’Escola.
I abans d’explicar-vos com hem arrribat a ser Guanyadors del Millor vídeo de Cristal·litació a l’Escola, d’aquesta edició, us fem cinc línies de com va començar tot.
L’any 2009 el Professor Juan Manuel García-Ruíz del Laboratori de Estudios cristalogràficos del CSIC de Granada té la iniciativa de fer el «Concurso de cristalización en la Escuela.
L’any 2011 la Facultat de Geologia de la UB s’afegeix convocant el primer concurs UB de cristal·lització a l’escola.
Posteriorment s’hi afegeixen UAB i URV.
Aquest és el VI concurs. Participen un total de 50 centres i uns 1475 alumnes. 28 centres de Barcelona, 9 de Tarrragona, 8 de Lleida i 5 de Girona.
Durant el curs, la Facultat fa formació als docents dels Instituts seleccionats, els dóna suport a través de la tutoria assignada i facilita material per poder fer els cristalls. Des del Broggi li hem donat especial cabuda durant el primer trimestre dins del Projecte ESTRUMETACLES, on fem la construcció de diferents Estructures, i entre elles, les estructures cristal·lines.
El darrer dia del concurs ha estat el 19 de maig en unes jornades científico-lúdico-educatives al CosmoCaixa, on es procedí també a fer l’entrega de premis tant pels cristalls, com per al pòster així com la presentació oral dels cristalls que fa l’alumnat representant i el vídeo de les escoles.
El darrer dia del concurs ha estat el 19 de maig en unes jornades científico-lúdico-educatives al CosmoCaixa, on es procedí també a fer l’entrega de premis tant pels cristalls, com per al pòster així com la presentació oral dels cristalls que fa l’alumnat representant i el vídeo de les escoles.
Durant el tercer trimestre, entre varies idees els nostres alumnes es va pensar a fer una maqueta d’un volcà en un paisatge amb un riu, jugant amb poder tenyir els cristalls d’ADP (difosfat d’amoni), el blau dels cristalls de Sulfat de Coure i el blanc dels crsitalls de Clorur de sodi.
I vam tenir la idea de fer un mannequin challenge on sortíssim els 63 alumnes de 3r d’ESO de l’Institut i que expliqués tot el procés creatiu dels cristalls, des de la presentació, passant per pesar l’ADP, escalfar l’aigua, posar la sal, tenyir-ho, esperar, desemmotllar i baixar els cristalls fins al vestíbul de l’entrada on els podeu veure exposats.
El resultat ha estat aquest premi, que a més ens porta a haver estat seleccionats per representar la nostra Comunitat Autònoma a la final estatal.
Aquí us deixem amb l’enllaç del mannequin.
També volem expressar el nostre agraiment a tot l’equip organitzador del concurs de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, i especialment a les doctores referents. A la nostra tutora, la Dra. Laura Bayes, la Dra. Mercedes Aguilar i a la responsable científica del projecte, la Dra.Teresa Calvet.
Aquí teniu l’enllaç per veure la notícia a la web de la UB, que la Facultat ens ha facilitat. I aquí teniu l’enllaç del vídeo que ens envia l’organització sobre la jornada. Al minut 2’24» apareixem nosaltres!