L’alumnat de 1r de batxillerat d’arts dins la matèria de Volum ha creat un Laboratori de guix a la manera de Jorge Oteiza i la seva proposta experimental. Aquest treball sorgeix de la necesitat de treballar en format telemàtic-presencial. Vam pensar partir del guix com a material sabent que era fàcil de transportar de casa a l’institut i que la proposta l’havíem d’adaptar al format híbrid actual. L’objectiu i finalitat del treball ha estat aprofundir sobre la geometria i la representació dels cossos en dos i tres dimensions. La representació gràfica através del dibuix: axonometries, les vistes dièdriques i l’exploració de la forma en 3D, també l’estudi de referents en relació a la proposta: sobretot Jorge Oteiza, però també Sol Lewitt, , Eduardo Chillida i l’anticub d‘Antoni Abad.
El projecte s’ha desenvolupat en diferents fases:
A la primera part l’aula s’ha convertit en un laboratori experimental, probar i assajar sense límits. Partir de la forma del guix (prisma de base quadrada) per imaginar i representar composicions a l’atzar. Cada exploració l’hem anat fotografiant i recollint al drive. Després vam partir de paraules i vam intentar fer composicions que donessin la sensació de: ordre, desordre, seqüència, ritme, pes, equilibri, inestabilitat, caos… Aquest treball de comparar la composició amb la paraula ens va permetre compartir plegats les nostres creacions per veure les infinites possibilitats de la forma, ampliar el vocabulari de l’àrea i posar en comú sensacions sobre formes abstractes.
Molt important cuidar l’estètica i la manera com fem les fotografies, blanc sobre blanc i la presència de la llum que ens fa definir la forma.
A partir d’aquest primer assaig, la segona part va consistir en explorar els referents: Jorge Oteiza, Sol Lewitt, Eduardo Chillida i l’anticub d’Antoni Abad. Tria de fotografies sobre les obres que fan aquests creadors, llegir textos, saber com conceben l’escultura… La selecció del material de fonamentació teòrica el teníem al drive, però també el vam ampliar amb aportacions de l’alumnat.
Posteriorment vam donar eines per saber com dibuixar els volums: del dièdric a l’axonomètric. Axonometries bàsiques: isometries, perspectiva cavallera i perspectiva militar. Tot ho vam documentar al bloc.
DOCUMENTACIÓ AL BLOC DELS REFERENTS, AXONOMETRIES, FOTOGRAFIES DE PROCÉS
A la tercera part del treball, proposem a l’alumnat fer TRES creacions escultòriques inspirades en els referents treballants. Sobretot tenint en compte la concepció de l’artista sobre la noció de volum i escultura.
Cada alumne fa tres propostes i realitza la reflexió final: descripció de la peça, relació amb el referent i cartel·la per l’exposició. Important saber escriure i ampliar el vocabulari per descriure els volums.
EXEMPLES D’ALGUNES DE LES PECES FINALS
LES CARTEL·LES PER L’EXPOSICIÓ A L’INSTITUT
Per la realització de les cartel·les, cada alumne fa un breu resum de la seva peça, pensa un títol i afegeix una fotografia estètica de la seva creació final.
REFLEXIÓ FINAL: comentari i dibuix
Un cop acabat tot el procés i muntada l’exposició final, l’alumnat dibuixa i escriu sobre les seves creacions.
Ha estat un treball complert, rigorós i exhaustiu. Felicitacions a l’alumnat per tot el treball, és increïble!!
A continuació algunes imatges de l’EXPOSICIÓ A L’INSTITUT:
El treball ha generat molta curiositat i ganes de saber més sobre Jorge Oteiza. Agrair els materials facilitats per Jon Echeverria (A Bao A Qu), un estudiós de l’artista que de manera desinteressada ens ha facilitat el seu saber i materials molt valuosos: llibres i fotos inèdites que no coneixíem.
Us recomanem: Jon Echevarria Plazaola, Jorge Oteiza y la finalidad del arte. Estética, ciencia y religión. Fundación Museo Jorge Oteiza Fundazio Museoa, 2014.