miércoles, julio 24, 2024
spot_img
InicioBatxilleratBatxillerat InternacionalXerrada de la Doctora Saura Mas

Xerrada de la Doctora Saura Mas

El passat dia 8 d’abril la doctora Sandra Saura Mas ens va fer una visita als estudiants de primer del batxillerat internacional i ens va parlar sobre diversos temes vinculats amb la ciència.
Durant la xerrada, per exemple, vam veure les connexions que establia entre la ciència i la forma en que la coneixem, vam veure els prejudicis i els estereotips que tenim en relació a temes científics i ens va parlar del seu paper i la seva implicació a la ciència com a dona. També va tractar altres temes tenint en compte la perspectiva de gènere i l’ètica de les situacions.
La Sandra actualment treballa com a investigadora al CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), i és professora titular de la unitat d’Ecologia a la UAB. Investiga diversos temes de l’ecologia aplicada, principalment la biologia de la conservació, els efectes dels diferents tipus de gestió forestal, entre d’altres. També coordina i participa en diferents tipus d’iniciatives
relacionades amb l’educació per la igualtat de gènere, la transdisciplinarietat, la justícia social i ambiental, la sostenibilitat, la ciència, l’educació verda i la resolució noviolenta de conflictes.
Per a començar la xerrada, ens va preguntar sobre què pensàvem que feia ella en el seu temps lliure amb l’objectiu de fer-nos reflexionar sobre els nostres estereotips respecte a la feina, personalitat i costums d’una investigadora. En general, vam respondre que li agradava molt els animals (per
influència d’una fotografia que ens va ensenyar d’ella a la muntanya i la seva ocupació) i tot el que fa
referència a la natura. Encara que aquesta afirmació fos certa, ens vam deixar confondre pels nostres
prejudicis i ens va costar diferenciar el treball de vida personal. Una anècdota que ens va explicar va
ser que ella, cada cop que algú li demanava si volia anar a passejar per la muntanya, assumia que no
anirien gaire lluny, degut a que s’acostuma a parar massa sovint per a observar la bellesa i detall de la natura, des d’ocells i animals fins a plantes del voltant. Per últim, per a tancar la pregunta, ens va explicar que també li agrada sortir amb amigues i veure la televisió durant el seu temps lliure i com, tot i els estereotips imposats per la societat, els científics i investigadors segueixen sent gent amb aficions, hobbies, i vida una vida privada que no té perquè anar sempre acompanyada d’una bata blanca.
Acte seguit, vàrem començar a discutir i parlar sobre una gran varietat de temes. Els temes principals que vam tractar van ser el paper de la dona en la ciència i la igualtat de gènere (tant per bo com per dolent, doncs encara n’hi ha moltes injustícies respecte a aquest tema), així com la sostenibilitat i el medi ambient.
Va ser una activitat molt interessant i inspiradora que ens va ajudar a trencar estigmes que teniem com a predeterminats en el món de la ciència. A meś a més, ens va ajudar a veure més clara la nostra situació acadèmica actual. Estem en un període de presa de decisions important i les paraules i anècdotes de la Sandra ens van permetre veure les coses més clares. També ens va donar molta informació sobre les desigualtats de gènere a la ciència i la universitat, a més dels molt interessants projectes per a millorar-les. En general ens va semblar una experiència molt enriquidora que ens agradaria recomanar a altres instituts i cursos de Catalunya! És per això que volem agrair-li plenament la seva visita i la dedicació del seu temps. Esperem retrobar-nos ben aviat.

Classe: 1r BC 15/04/21


ALUMNES 1BC

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES