miércoles, julio 24, 2024
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsPrimeres il.lustracions de la nova promoció del batxillerat d'arts

Primeres il.lustracions de la nova promoció del batxillerat d’arts

El curs de primer de batxillerat de dibuix artístic aplega la gran majoria dels continguts bàsics de la matèria, tant a nivell formal (el color, sintaxi de la imatge, composició, perspectiva, clarobscur) com conceptual (anàlisi d’imatges, metodologia, processos, avantguardes…).

Els dos primers treballs realitzats són un bon exemple del que pot donar de sí el curs.

Hem començat fent una aproximació a les tècniques seques, principalment el grafit, des del món de les textures. Hem intentat eliminar tota la dificultat que suposa pensar en narrativa i composició per valorar el màxim de combinacions en les que la línia, el degradat i el color poden generar una riquesa de superfície màxima. S’ha de dir que l’alumnat és molt ambiciós i ha treballat amb dedicació demostrant maduresa i talent.

Aquests treballs com veieu van molt més enllà ja que bona part dels resultats ja són petites obres d’art i no només un simple banc de proves.

En el segon treball hem començat centrant-nos en temes relacionats amb la percepció i les il.lusions òptiques i el resultat final ja és plenament un treball narratiu. Aquest té a veure amb l’artificiositat de la nostra manera de mirar: les diferències entre el que hi ha davant nostre i el que podem veure realment.

En paral.lel podeu veure que ens interessa també fer conscient l’alumnat de les seves característiques úniques. No es tracta d’unificar maneres de treballar sinó que el que volem és que siguin conscients de les mil i una manera amb el que el nostre cervell recrea la realitat. Vam treballar bàsicament a partir dels descobriments desenvolupats pels psicòlegs de la percepció de fa un segle.

A banda d’aquests treballs podem veure com la feina individual al bloc de treball es va convertint també en el centre del nostre treball. Com a complement, aquest curs hem dedicat una classe a valorar a posteriori la complexitat comunicativa dels treballs. Hem descrit de manera superficial el que apareix però després hem apuntat sistemàticament les metàfores, efectes òptics i fins i tot en alguns casos l’origen iconogràfic dels elements. També hem descrit les característiques estilístiques i l’efecte d’aquestes sobre la lectura de les imatges.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES