jueves, mayo 30, 2024
spot_img
InicioVisual i plàsticaBatxillerat d'artsDisseny d’un model d’imatge corporativa i packaging

Disseny d’un model d’imatge corporativa i packaging

Ja hem acabat la primera fase del nostre projecte de packaging (Disseny, Batxillerat d’arts). En aquest article us comentarem el procés de creació de la part més interessant: els esbossos d’un model d’imatge corporativa i packaging per un producte inventat. L’exercici està enfocat en resoldre una sèrie de mancances relacionades amb la creativitat i l’ús de la llibreta com a eina de treball ja detectades en exercicis anteriors. En general el treball demostra que anem en una línia de millora significativa.

Us mostrem la temporització d’aquest treball amb imatges dels blocs dels alumnes (és important separar cada treball ja que és un dels punts febles detectats en exercicis anteriors: l’alumnat necessita que el treball estigui simplificat amb una temporarització clara que els ajudi a anar solucionant cada problema de manera esglaonada).

Estudi tridimensional a partir de poliedres regulars: cub, tetraedre i octaedre. Abans de delimitar el packaging que dissenyarem es tracta de conèixer aquestes figures que serviran de base per crear hipotètiques solucions. Pocs alumnes del curs han estudiat dibuix tècnic al batxillerat. Bona part ni tal sols a l’ESO i cal fer una preparació d’aquest tema. Dibuixem a mà alçada principalment. Estudiem les seccions principals dels poliedres centrant-nos en les simetries. També fem modificacions bàsiques a partir de talls i altres operacions. Estudiem també els abatiments de les cares.
Continuem aquest estudi tridimensional a partir de prismes, piràmides, cilindres i cons
. Fem modificacions sistemàtiques de les figures inicials de manera seqüencial (deformem i seccionem les figures bàsiques, per exemple).

A partir d’aquest punt determinem en una sessió conjunta telemàtica l’objectiu principal del treball. Aquest exercici va ser bastant divertit ja que s’inventaven els noms de manera col.lectiva. Les opcions proposades per l’alumnat son aquestes (cada alumne triarà una):

  • PERFUM GHETTO LOVE DE LA CASA DOUBLIET.
  • ANELL JOI DE LA CASA AMADINO
  • ULLERES DE SOL CLASSY DE LA CASA PALMA SUN.

Imatge corporativa (esbossos): generem una sèrie d’esbossos sobre aquest camp. Anem avançant de manera que es visualitzin idees variades que tinguin en compte en algun cas simetries axials, radials i modularitat (practiquem aquest tema ja estudiat prèviament). Obligatòriament, aquest apartat ha de donar solució al logo de la empresa i al producte triat. Aquest treball, observat a posteriori, dona molta confiança a l’alumnat ja que el problema principal és el de la seguretat sobre el propi valor com a creadors. Ja veiem que tota la classe genera petites idees innovadores de manera que queda clar que el camí d’un creador no es el de tenir directament una ideea brillant sinó el de saber aplicar una sèrie d’estratègies visuals i conceptuals amb paciència, aplicant tècniques creatives com ara l’allunyament de la manera d’enfocar un problema des d’un punt de vista tradicional, la valoració diferida o simplement des d’un enfocament lúdic i experimental.

Imatge corporativa (tria final): a partir de les idees anteriors dibuixem una sola solució de cada logotip amb els estris de dibuix tècnic i amb la mida necessària per quedar clarament dissenyats. Ja veieu a les imatges que aquest no és un punt aconseguit de manera universal… continuarem treballant. En aquest apartat vam fer una petita ampliació curricular relacionada amb l’ús de codi informàtic en el treball de disseny gràfic (processing). Ens agradaria poder tenir més temps per estudiar el disseny gràfic des del punt de vista de les noves tecnologies.

Estampat (esbossos): generem una sèrie d’esbossos aplicable a una part o la totalitat de la superfície interior o exterior del packaging. Obligatòriament, aquest apartat ha d’incloure l’ús de rapport. També s’han de veure estructures regulars i semiregulars en les variacions dissenyades. Aquesta també és una aplicació d’un tema estudiat anteriorment.

Estampat  (tria final): a partir de les idees anteriors dibuixem una sola solució ben acabada del model final d’estampat.

Packaging (esbossos): finalment dibuixem una sèrie d’esbossos en el que es pugui apreciar la forma, funcionalitat i modularitat del nostre packaging. També podem crear models tridimensionals i estudis d’abatiment i pestanyes.

Un cop analitzades aquestes imatges hem creat una rúbrica amb 11 elements que cada alumna ha omplert. Hem explicat com ponderar cada element a la classe. Aquest qüestionari d’autoavalució ens dona molta informació sobre el coneixement que cada alumne té dels objectius de l’exercici i també sobre el nivell d’assoliment de les competències avaluades. En un article posterior mostrarem els treballs acabats.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES