miércoles, julio 24, 2024
spot_img
InicioActivitatsVisita a l’Institut Català de Paleontologia

Visita a l’Institut Català de Paleontologia

Per segon any, el passat dimecres 18 de gener, vam visitar l’Institut Català de Paleontologia (ICP) Museu Miquel Crusafont de Sabadell. Ens van acompanyar el professorat en pràctiques de la UB: Sara, Gemma i Marc. Aquesta sortida de 4t és només per a l’alumnat de l’optativa de biologia i Geologia, que desenvolupa durant tot l’any el projecte Evolucionem! Ara ja en el segon trimestre,ens centrem en l’evolució humana.
A la porta ens rep la reproducción d’un Homo neanderthalensis, amb qui ens fem la fotografia de grup.

La guia acompanyant, ens va explicar la feina que fa un paleontòleg, com es recullen els fòssils, com es fa la catalogació, com s’endrecen…

També fem el taller d’estudis dels volums cranials en diferents espècies d’hominoïdeus i també ens enduem en prèstec, la maleta dels cranis, per seguir investigant des de l’institut. La visita inclou veure els compactes on s’emmagatzemen les col·leccions de fòssils, i entrar a sala de restauració.Com l’any passat vam poder observar una de les rèpliques de les estrelles del museu conegut com Jordi, és l’Hispanopithecus laietanus descobert l’any 1944 per Miquel Crusafont i Josep F. Villalta a Viladecavalls. I també la d’en Pau, Pierolapithecus catalaunicus.

I a més, hi havia una nova escultura, la de la “Laia”. És a l’ICP des del 16 de novembre del 2016. És una reproducció de l’aspecte en vida de l’espècie d’hominoïdeu Pliobates cataloniae que investigadors de l’ICP van descriure a finals de 2015 a partir d’unes restes excavades a l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola, l’Anoia) . És un simi antropomorf de mida similar a la dels gibons actuals més petits (entre 4 i 5 kg), que va viure fa 11,6 milions d’anys.

Pliobates mostra, per primera vegada en un primat fòssil d’aquesta mida, tot un conjunt de trets característics dels hominoïdeus actuals presumiblement heretats a partir del seu darrer ancestre comú, el qual probablement va viure a l’Àfrica uns quants milions d’anys abans quePliobates

 

 

 

En termes de parentiu, tot just precedeix la divergència entre els homínids (grans antropomorfs i humans) i els hilobàtids (gibons), per la qual cosa té importants implicacions per a reconstruir el darrer ancestre comú de tots dos grups.

Si voleu més informació de la Laia, veureu en aquest enllaç la notícia de la seva presentació el passat novembre del 2016, i on trobareu l’enllaç a l’interessant vídeo del programa Que, qui, com  titulat «Laia: una branca de l’evolució humana»

http://www.icp.cat/index.php/ca/sala-de-premsa-4/noticies-icp/item/2644-escultura-pliobates-cataloniae-laia-museu-icp

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES