martes, julio 16, 2024
spot_img
InicioActivitatsDiadesSetmana de la Ciència: Exhibicions amb nitrogen líquid

Setmana de la Ciència: Exhibicions amb nitrogen líquid

Seguint amb la celebració de la Setmana de la Ciència 2016 aquest any, el professor jubilat Antoni Valls, a més d’endinsar-nos en el món de la metereologia amb la xerrada amb l’alumnat de 1r d’ESO, ens ha fet gaudir amb el nitrogen líquid. El nitrogen líquid és nitrogen pur en estat líquid a una temperatura igual o menor que el seu temperatura d’ebullició, que és de -195,8 °C a una pressió d’una atmosfera. El nitrogen líquid és incolor i inodor. La seva densitat al punt triple és de 0,707 g/ml. El nitrogen líquid és una font de fàcil transport i compacta de gas nitrogen sense pressurització. Es produeix industrialment en grans quantitats per destil·lació fraccionada de l’aire líquid. S’ha de manipular amb cura, pel fet que és un gas inert (desplaça l’oxigen) i per la seva baixa temperatura  que si no es segueixen les indicacions pot produir alguna cremada.

Tenint en compte aquestes indicacions, tot l’alumnat de 4t d’ESO va poder apreciar l’intangible nitrogen líquid, sucar-hi galetes, congelar i trencar en mil bocins una margarida, congelar alcohol de 96º i observar-hi els cristalls, fregir carn, deixar un globus inflat comprimit fins la forma d’una patata fregida, fer perdre l’elasticitat d’una pilota de goma, variar el timbre d’unes campanes de plom i de zinc… i més coses tot jugant amb el nitrogen líquid.

 

No només hem jugat, també hem aprés perquè el globus inflat es quedava aixafat com una patata chip. I no és perquè es desinfli. Es deu al refredament de l’aire, que fa que ocupi menys volum, i que amb el pes de l’atmosfera, el deixa ben aixafat. Quan el tornes a deixar sobre la taula, torna a inflar-se fins la mida anterior. Ho podeu veure a molts vídeos penjats a la xarxa.També són moltes les aplicacions del nitrogen líquidEl nitrogen líquid té la capacitat per mantenir temperatures molt per sota del punt de congelacióde l’aigua, cosa que fa que sigui molt útil en una àmplia gamma d’aplicacions:

 • En construcció:
  • Segellat de vies d’aigua en la construcció de túnels sota l’aigua o nivell freàtic del terreny, aplicant amb llances a l’interior de les fissures per on penetra l’aigua, el nitrogen líquid la congela taponant així la via i donant temps a aplicar cues o altres materials segellants.
  • Per congelar l’aigua de les canonades en absència de vàlvula de pas.
 • En biologia i medicina:
  • Conservació de mostres biològiques, per procurar una congelació ràpida que eviti el dany d’estructures microscòpiques (p. ex.: sangespermaovaris). Per emmagatzemar cèl·lules de mostra en un laboratori. Per preservar mostres de teixit d’extirpacions quirúrgiques per a futurs estudis.
  • En criogènia i en crioteràpia (per a l’eliminació de berrugues o d’hemorroides.
 • En alimentació:
  • Per a la congelació i transport d’aliments
  • En la preparació d’aliments, com per fer gelat.
 • En astronomia
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES