martes, mayo 28, 2024
spot_img
InicioInstitutEn Moisès Broggi, un metge compromès

En Moisès Broggi, un metge compromès

“La vida no comença ni acaba, només es transforma.
I això ens fa perdre la por a la mort”
Moisès Broggi i Vallès

El passat 31 de desembre de 2012 ens va deixar un gran cirurgià i humanista, en Moisès Broggi, un metge compromès que entenia la medicina com un deure i un privilegi al mateix temps.

En Moisès Broggi a la portada de les seves memòries. Editorial La Butxaca

L’alumnat de 1r ESO ja va respondre a la pregunta Qui és en Broggi perquè és important que un conegui allà on és. I nosaltres som del Broggi, de l’Institut Moisès Broggi, només des de fa 2 anys.

El perquè ens diem Broggi, també ens ho explica en Manel Blasco, Gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, amb motiu de la inauguració el 2011:

“El canvi de nom de l’antic institut Sant Josep de Calassanç té a veure amb la renovació gairebé total que vam fer al centre. Es van fer obres per millorar les instal·lacions i l’institut va deixar d’impartir l’educació secundària obligatòria (ESO), tot iniciant ensenyaments de formació professional de grau mitjà i superior de Sanitat (cures auxiliars d’infermeria, emergències sanitàries, imatge per al diagnòstic) amb molt èxit de demanda i de resultats. Situats en la tessitura de canviar i atès que l’institut havia d’impartir ensenyaments relatius a la sanitat, vàrem creure que era una bona ocasió per honorar el doctor Broggi”.

En Moisès Broggi i Vallès va néixer el 18 de maig de 1908 a Barcelona. Desprès de llicenciar-se en Medecina per la Universitat de Barcelona l’any 1931, inicia la seva carrera a l’hospital Clínic de la mateixa ciutat.

Com a metge de guàrdia al Clínic, al principi de la guerra civil opera als ferits a  Barcelona. Més tard s’allista a les Brigades Internacionals i va a operar als ferits al front. Opera en unes condicions precàries i treballa en innovacions que salvarien milers de vides, com hospitals de campanya, transfusions i avenços en anestèsia.

Desprès de la guerra és inhabilitat per treballar en la funció pública, per la qual sosa no pot tornar al Clínic, la qual cosa l’obliga a treballar en centres privats, on seguirà operant al pacients fins els 85 anys.

En Broggi durant la visita al nostre institut, al 2011

Va ingressar a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya l’any 1966 i la va presidir de 1980 fins a 1993.

Va ser membre fundador de l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear, oenegé que va obtenir el preimi Nobel de la Pau l’any 1985.

Entre els múltiples honors que ha rebut en vida, destaca la inauguració de l’hospital que porta el seu nom a Sant Joan Despí l’any 2010 i l’Institut Moisès Broggi al barri de Sant Martí de Barcelona l’any 2011.  La fotografia que veieu va ser presa durant la inauguració de l’Institut el juny de 2011.

Per saber més coses:

  • L’il·lustre cirurgià va publicar una autobiografia en dos volums: Memòries d’un cirurgià i Anys de plenitud.
  • Aquest enllaç us permet veure la notícia de la inauguració del nostre centre el dimecres 29 de juny de 2011, on els assistents van poder escoltar un Broggi emocionat i agraït per l’homenatge.
  • «Sense ficció»: «Dr. Moisès Broggi: Ciència ètica«.  Aquest documental s’acosta a la figura de l’extraordinari doctor Moisès Broggi. Més enllà dels premis, el documental aprofundeix justament en aquesta dimensió ètica, que ha anat construint i acumulant al llarg dels més de cent anys de la seva vida.
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES