miércoles, mayo 22, 2024
spot_img
InicioDepartamentsExperimentalsMecanismes: segon treball del nostre projecte STEAM de 3r d'ESO

Mecanismes: segon treball del nostre projecte STEAM de 3r d’ESO

Els alumnes del projecte Estrumetacles han estudiat a les matèries d’experimentals, tecnologia i visual i plàstica el món de les cèlul.les, els mecanismes i la il.lustració científica. La creació final ha estat la construcció d’una sèrie cèl·lules mecanitzades. Cada grup d’alumnes va estudiar un tipus de cèl·lula animal o vegetal. L’objectiu inicial consistia en associar alguns mecanismes als possibles moviments de les cèl·lules o a alguna característica de la seva funció.

També hem creat il.lustracions per expandir la capacitat creativa dels alumnes i hem après a dibuixar fent servir trames i altres convencionalismes gràfics per explicar l’interior d’un objecte. En aquest article podeu veure les magnífiques il.lustracions creades individualment en un exercici d’art contemporani realitzat també aquest trimestre dins del projecte.

En paral.lel vam estudiar a Tecnologia màquines simples: palanques, roda, politja i polispast, torn, pla inclinat i cargol. Dels mecanismes de transmissió i translació de moviments vam estudiar les rodes de fricció, les politges, els engranatges, el mecanisme biela-manovella, les lleves i les excèntriques, la transmissió de moviment per cargol i el mecanisme pinyó-cremallera.

Algunes de les maquetes finals són força senzilles però n’hi ha d’altres que han incorporat servomotors i fins i tot han estat automatitzades amb programació informàtica. La nostra idea és permetre que cada grup d’alumnes pugui arribar al màxim de complexitat i facilitar tots els coneixements i materials per tal de que això sigui possible.

Per automatitzar el treball vam utilitzar la targeta Arduino Uno, programada amb el software propi de la targeta basat amb java i C++ i els servomotors Futaba 3003.

Aquí podeu veure més imatges dels resultats (la primera imatge correspon a una cartel.la explicativa).

Finalment els treballs es van presentar en públic davant del tribunal d’avaluació i la resta d’alumnat. Un cop més hem fet servir el software de corubrics per fer la coavaluació de les presentacions. En aquesta ocasió es va presentar una part del treball en anglès.

ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES