sábado, junio 22, 2024
spot_img
InicioActivitatsDiades11 de febrer: Dia Internacional de la Dona i la Nena a...

11 de febrer: Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

La igualtat de gènere ha estat sempre un tema central de les Nacions Unides. El 14 de març de 2011, la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona, va aprovar l’informe amb les conclusions convingudes sobre l’accés i la participació de la dona i la nena en l’educació, la capacitació i la ciència i la tecnologia, inclosa la promoció de la igualtat d’accés de la dona a la plena ocupació i a una feina decent.

Finalment, el passat 15 de desembre de 2015, l’Assamblea General va aprovar la resolució, amb la decisió de proclamar l’11 de febrer de cada any, el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.

En els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les nenes a la ciència. Malauradament, elles segueixen enfrontant-se a les barreres que els impedeixen participar plenament en aquesta disciplina.

Segons un estudi fet en 14 països, la probabilitat de que les estudiants acabin una llicenciatura, una mestratge i un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és de 18%, 8% i 2%, respectivament, mentre que la probabilitat per als estudiants masculins és del 37%, 18% i 6%.

Les Nacions Unides convida a tots els Estats Membres, totes les organitzacions i els òrgans del sistema de les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals i regionals, el sector privat i el món acadèmic, així com a la societat civil, incloses  les organitzacions no governamentals i els particulars, a que celebrin aquest dia de manera apropiada, en particular a través d’activitats d’educació i sensibilització publica amb la finalitat de promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, la feina i els processos d’adopció de decisions a la ciència, eliminar tota forma de discriminació contra la dona, fins i tot en les esferes de l’educació i la feina, i superar les barreres jurídiques, econòmiques, socials  i culturals al respecte, mitjançant, la promoció de l’establiment de polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència, inclosos, programes escolars, segons correspongui, per afavorir una major participació de les dones i les nenes, promoure les perspectives de carreres de les dones a la ciència i reconèixer els mèrits de les dones a la ciència.

Si en voleu saber més, en aquest enllaç teniu informació de les dones guardonades amb el Nobel, les dones de ciència més rellevants de la història, i un apartat específic per a les dones científiques del territori de parla catalana.

Sapigueu també, un dia de Ciència també molt important és el 10 de novembre, proclamat el 2001, per la Conferència General de la UNESCO com el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, amb el propòsit d’animar a les nacions sobre l’ús responsable de la ciència en benefici de les societat i en particular, per a l’eradicació de la pobresa i en pro de la seguretat humana.

La professora en pràctiques Mikele Zabala Prieto ens proposa descobrir moltes dones científiques en aquesta taula periòdica (La Tabla Periódica de las Científicas és una idea de Teresa Valdés Solís que podeu descarregar en pdf).

Ester M.
Professora Biologia
 El Secretari General Ban Ki-moon, sosté un sensor electrónic pel qual a tres alumnes de l’Escola del campamento d’Askar on opera l’UNRWA  (l’Agencia de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a l’Orient Pròxim), a les que van atorgar un premi especial en electrónica aplicada a la Feria Internacional de Ciencia e Ingeniería Intel a California.
Foto ONU/Mark Garten
ARTICLES RELACIONATS

ALTRES ENTRADES