Divendres, juny 9, 2023
spot_img
IniciDepartamentsMatemàtiquesTornem a gaudir d'una xerrada sobre la Màquina Enigma

Tornem a gaudir d’una xerrada sobre la Màquina Enigma

Ens torna a visitar l’Òscar Font, un luxe tenir-lo de nou al centre per tal que ens expliqui el funcionament de la Màquina Enigma, la seva història i totes les curiositats que l’envolten. D’aquesta màquina, creada a Alemanya en temps de la II Guerra Mundial, en queden uns 350 exemplars, la meitat a museus i l’altra meitat en mans de particulars. A Espanya n’hi ha dues, una al museu de Toledo i l’altre la té l’Òscar!
Podríem resumir dient que ha estat una classe de Criptografia associada a les bases de les Matemàtiques i el seu sentit en la nostra vida quotidiana, però ha estat molt més que això. Per arribar aquí ens fa un passeig ràpid d’uns 2500 anys d’història de la criptografia, des dels primers missatges i codis secrets fins a la creació i ús de la Màquina Enigma, per així entendre el per què dels actuals codis (de barres, QR, als mòbils,…). Com l’evolució dels codis van començar per la necessitar d’ocultar missatges secrets crucials. Com es van haver de modificar i ser cada vegada més complexos, perquè els estrategues en descodificació no descobrissin el contingut del missatge. Hi ha moltes pel·lícules basades en aquest argument i, en particular, hi ha una que és just La Màquina Enigma la protagonista. Per tots i totes que no heu pogut gaudir de la xerrada de l’Òscar Font us la recomanem. Ens parla del Matemàtic Al-Kindi (Bagdad 801-873), de la interesant bibliografia de la reina Maria Stuart (1542-87) i arriba a la II Guerra Mundial i un altre matemàtic que li troba errors a aquesta màquina, Alan Turing.
Després de la xerrada amb els dos grups de 3r, l’alumnat fa un taller per posar en pràctica la descodificació de missatges i acabar d’entendre la criptografia desxifrant. Després és l’alumnat de 1r de batxillerat qui gaudeix de la xerrada i finalitza la visita de l’Òscar Font. Moltes gràcies i fins el curs proper, perquè volem tornar a compartir l’experiència!
Article anteriorFilmem Plans del món
Article següentObservem la natura
adminhttps://institutbroggi.org
Sóc l'administrador d'aquest web.

Most Popular

Recent Comments