Dijous, setembre 24, 2020
Inici Activitats Taller de cúpules del projecte de 3r d'ESO

Taller de cúpules del projecte de 3r d’ESO

Dins del projecte estrumetacles de 3r d’ESO, i des de la matèria de matemàtiqes, s’ha realitzat un taller al nostre institut un taller impartit pel personal del Museu de les Matemàtiques (MMACA).

El nostre projecte enguany no està centrat en polígons regulars però tot i així ens ha anat molt bé a tots visualitzar com es podria treballar amb unes mides monumentals.

Entre els dos grups de 3r d’ESO ens va donar temps a construir 4 cúpules.

“Amagats a un racó  dels escrits de Leonardo da Vinci hi ha aquests dibuixos. No sabem si, en temps de Leonardo, es van construir realment aquestes estructures, però avui, 500 anys després, aquests esquemes encara ens obren les portes a descobrir i aixecar de veritat aquestes interessants cúpules.

L’única peça que ens cal és un pal dividit en 3 parts iguals amb 4 osques. No és necessari cap tipus d’element d’unió, el mateix pes de la peça és suficient per mantenir l’estabilitat de la cúpula. La petita diferència d’alçada entre els punts del fons dels encaixos fa que la cúpula s’aixequi.

Aquests dibuixos són tots d’estructures poligonals planes periòdiques per translació, es podrien continuar indefinidament. Però en deformar aquesta xarxa i bombar-la, els polígons deixen de ser figures planes. És sols gràcies a l’amplitud de les osques que la cúpula s’aixeca, arriba un moment, però, en exhaurir-se les toleràncies, que les peces ja no encaixen. ”

adminhttps://institutbroggi.org
Sóc l'administrador d'aquest web.

Most Popular

Carta de benvinguda al curs escolar 2020-21

Benvolgut alumnat i Benvolgudes famílies, Esperem que hàgiu pogut aprofitar aquestes vacances d’estiu per descansar i desconnectar. Ben aviat...

Estrenem senyalística al centre

 Tornem a la feina amb una sorpresa agradable. Durant els mesos d'estiu s'ha completat el projecte de senyalística del centre amb la col.locació...

Pla per a l’obertura de l’institut setembre de 2020

En aquest document podeu trobar: El pla d'obertura de l'institut al setembre de 2020 (pdf) Documents...

Segona estada formativa de TES a Montesquiu

El passat mes de març l'alumnat de segon curs del cicle formatiu de grau mitjà d'Emergències Sanitàries va continuar, per segon any...

Recent Comments