0

Sortida al Recinte Modernista de Sant Pau

A principis d’aquesta segona avaluació, els alumnes dels primers cursos de cicles sanitaris han visitat el Recinte Modernista de Sant Pau, declarat patrimoni mundial per la UNESCO en 1997.  

Ha estat una visita pensada amb un doble objectiu: conèixer el context cultural-sanitari del barri i passar una estona de convivència entre grups, fora de l’aula. Per als alumnes del Broggi l’hospital de Sant Pau té a més el valor afegit de ser col·laborador en la formació pràctica dels alumnes tècnics en cures auxiliars d’infermeria (CAI), en imatge i radiodiagnòstic (I.D) així com dels tècnics en emergències sanitàries (TES).

El conjunt d’edificis que formen el recinte va néixer de la idea de ser un “hospital – jardí” de Lluís Domenech i Montaner, raó per la qual es van envoltar i continuen fent-ho, de plantes remeieres i arbres fruiters cítrics. Els arbres i les plantes de funció no només decorativa,  ajudaven a la purificació de l’aire, filtrant la pols durant la deambulació dels malalts encara convalescents, afavorint així la seva recuperació. A més, en una localització independent de la ciutat però dintre d’ella, s’aplegaven diferents especialitats mèdiques. Actualment aquest pavellons d’estil modernista estan dedicats al coneixement i la recerca. Alguns són avui seu d’organismes internacionals com la OMS.

Els alumnes van entrar als diferents pavellons, uns ja rehabilitats, altres en procés de renovació però tots ells interconnectats per galeries subterrànies d’un quilòmetre de llargada per on ens van poder desplaçar durant la visita. En un dels pavellons, la recreació de com eren les sales amb varies unitats de pacient, una petita capella i una diàfana saleta moblada com aleshores, ens transportava als principis del segle XX. La guia ens va explicar l’ús dels materials decoratius : ceràmica i vidre que aportaven color i vitalisme, contribuint a alleugerir el pes de la construcció. Amb els coneixements sanitaris d’avui en dia, podríem però deduir que l’acolorit ambient també aportava als pacients ingressats i sense adonar-se’n , els beneficis de la teràpia cromàtica.

La llum no massa intensa d’un dia típic del novembre, va acompanyar-nos durant la visita dels grups de matí. Per la tarda, les primeres llums del Nadal vers l’avinguda Gaudí i les pròpies del pavelló central damunt les rajoles acolorides, van ajudar a fixar en la nostra retina la màgia del modernisme català del que gaudeix Barcelona……. i a només quatre passes del Broggi !!

Share

Comentaris (0)

Retroenllaç de la URL | Comentaris RSS Feed

Els comentaris estan tancats.